2018/03/15

Tulevan kesän pitkiä ja vähän pidempiä melontoja.

Osallistuminen kilpailuihin oli paras tapa oppia tuntemaan itsensä melojana, käsittelemään venettä ja sopeutumaan olosuhteisiin. Tarkoitus ei ole osoittaa, kuinka paljon parempi olen muihin verrattuna, vaan kuinka osaan lukea itseäni ja omaa melontaani. Kun on numerolappu rinnassa, kyllä se vähän panee potkua melontaan.
Suosittelen jokaiselle retkimelojalle välineestä riippumatta, että mene johnkin kelloa vastaan melontaan. Näet, mitä oikeasti osaat ja jaksat.
Olen koonnut tähän listan minua kiinnostavista melonnoista aikajärjestyksessä. Miltei jokaisessa olen ollut mukana useamman kerran. Toistuvuus on myös opettavaista. Kun meloo saman matkan uudelleen, huomaa kuinka sää vaikutta suoritukseen. Usein osallistun vielä eri kalustolla, jotta opin senkin vaikutuksen melontaani.
Tämän vuoden melonnat Suomessa ja Virossa on listattuna aikajärjestyksessä. Jokaisessa melonnassa on yleensä luokat ainakin kanootti- ja kajakkiyksiköille ja -kaksikoille.

Türi-Tori

Viro 14.4.2018 78 ja 54 km, tyritori.ee

Melonta on Pärnujokea ja keväinen joki auttaa menoa reilusti. Matkalla on jokunen myllypato, joista ainakin yksi kannattaa ohittaa maitse. Näistä on hyvät ohjeet. Vesi on kylmää ja samoin sääkin voi olla räntäsateinen. Huoltoauto ei ole välttämätön. Kilpailun järjestäjältä saa kyydin takaisin lähtöpaikalle. Virtaavan veden kokemusta kannattaa olla edes vähän. Melonta-aika 6-10 tuntia. Tämä on virolaiseen tapaan hyvin omatoiminen melonta. Turvamelojia ei ole. Koskipaikoissa on selkeät opasteet. Maalissa pääsee saunaan ja saa ruokaa.

Vöhandumaraton

Viro 21.4.2018 100 km, vohandumaraton.ee

Joki auttaa jonkin verran, riippuu vesitilanteesta. Huoltoauto kannattaa olla mukana. Huoltajasta on hyvä apu voimalaitosten ohituksissa. Olot voivat olla talviset. Tämä taitaa olla Euroopan suurin melontatapahtuma, osallistujia on satoja joukkueita kanooteista, sup-lautoihin ja isoihin rafteihin.
Varaa majoitus hyvissä ajoin. Pienellä koskikokemuksella selvittää joen myllypadot uimatta. Melonta-aika on 10-15 tuntia. Hyvin omatoiminen melonta. Turvamelojia ei ole. Koskipaikoissa selkeät opasteet. 



Gauja XXL

Latvia 4.5.2018 perusmatka 310 km, gaujaxxl.lv

Tämä on Euroopan pisin melontamaraton. Olen lähdössä tähän ensimmäistä kertaa, joten paljoa en tapahtumasta tiedä.
Matkalla on yksi ainoa koskipaikka ja melonta-aikaan vaikuttaa oleellisesti joen vesitilanne. Perillä pitää olla sunnuntaina 6.5. Matkan aikana on kaksi tunnin pakollista taukoa. 

Huoltoauto välttämätön. Turvamelojat ovat Valmieiran koskimelontaradan kohdalla.




Jongun Hujaus

Lieksa, Jongunjoki, melontaretki
19.5. tai 26.52018 (jäätilanteesta riippuen)
Jonkeri – Aittokoski 28 km
Teljo – Aittokoski 12 km. googlaa Lieksan melojat

Jongun hujauksessa ei oteta aikaa. Matka melotaan retkenä yhdessä ryhmässä. Mukana on turvamelojat ja yleensä vielä kumivene. Koskimelontataito pitää olla hyvä, jos lähtee Jonkerista.
Vähemmän kokeneet voivat lähteä Teljosta, jonka jälkeen joki on jo huomattavasti rauhallisempi. Itselläni on ollut rajana, että jos virtaama on yli 80 m/s, niin lähden suosiolla Teljosta. Retki melotaan lauantaipäivän aikana.





Vantaanjokimaraton

Klaukkala-Helsinki, 3.6.2018, 40 km, lähtö klo 10 ja 20 km lähtö klo 12 vantaanjokimaraton.blogspot.fi

Vantaanjoen virtaama ja vedenkorkeus vaihtelee sekä kevään että sateiden mukaan. Koskia on muutama, mutta enemmän voi olla ongelmana kivet.
Yksi kantomatka Kehä III:n ali.
Hyvin omatoiminen melonta. Turvamelojia ei välttämättä ole lainkaan.



Erämelonnan SM

Lappeenranta 26.-27.5.2018, 2 päivää 40 km, eramelonta.fi

Tapahtuma on erätaitokilpailu, jossa melonta on tapa liikkua rastien välillä. Melonta on matkamelontaa omaan tahtiin.
Kilpailu kestää 30 tuntia ja siihen sisältyy ilta ja yöpyminen. Se on opettavainen ja sosiaalisesti hauska tapahtuma.



  


Suomi-Meloo

Kuopio-Imatra 9.-15.6.2018, 500 km, suomimeloo.fi

Suomi-Meloo on supersosiaalinen retki, jossa kanoottikaravaani kulkee vuorokaudet ympäri ja miehistöt vaihtuvat. Koko matkaa ei tarvitse meloa saati olla edes mukana. Järjestäjä on tehnyt joustavat säännöt osallistumiseen. Kaksinkin voi lähteä, mutta yhdellä autolla kolme on optimi. Mukana kulkee kaksi kanoottia ja autossa on tilaa tavaroille. Jos et ole ollut Suomi-meloossa, suosittelen.



Gullö Runt XLI

Tammisaari. (1.7.2018) päivämäärä ei ole vielä varma, mutta
yleensä tapahtuma on heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina.
Matka 20 km. Kilpa- ja retkisarja. wagen.idrott.fi

Reitti on pääosin suojainen, kovalla lounaistuulella alun viisi kilometriä on puurtamista. Parina viime vuonna olen mennyt tapahtumaan jo lauantaina ja viettänyt hauskan illan Tammisaaressa. Tämä melotaan täysillä koko matkan. Vågenin serviisi on hyvää ja hauskaa porukkaa.





 

Sommarö runt

Espoo, Canoa 13 ja 6 km lenkit.
Ajankohta ei ole vielä tiedossa, mutta on yleensä samaan aikaan Gulllö Runtin kanssa.

Reitti kiertää Suvisaariston. Periaatteessa suojainen samalla tavalla kuin Gullö Runt. Eli jollain tuulella saa pusertaa. Aallokko ei niinkään ole ongelma. Kovavauhtinen tapahtuma.





51. Sulkavan Suursoudut

Sulkava 5.-8.7.2018 35+35 km, tai 60 km, suursoudut.fi

Lauantain 60 kilometrille osallistuu melojia, yksiköitä ja kaksikoita. Jos ei halua nimeään etukäteen painettuun ohjelmaan yms. niin ilmoittautua voi vaikka päivää ennen lähtöä. Tämä on hyvä pitää mielessä, ettei lähde turhan kovaan tuuleen. Itse olen pitänyt rajana ennustetta 5 m/s.
Vaikka reitti kiertää rantoja pitkin, on se avoin varsinkin loppumatkasta. Sulkava on pisin sileän veden kellotettu melonta Suomessa. Tätä ei kannata yrittää painaa pää märkänä. Retkivauhdilla 8-10 tuntia on hyvä aikatavoite.


Tässä linkki ensimmäiseen melontakertaani Sulkavalla.
Nyt olen jo leppynyt.


Tuusulanjärvimelonta

Tuusula, Tuusmelojat 8 ja 15 km, ajankohta yleensä
syyskuun ensimmäinen sunnuntai. 
tuusmelojat.fi

Tavallaan hauska ja samalla vaativa. Kapealla järvellä tuuli on aina myötäinen ja vastainen. Hyvä serviisi ja sauna on tarjolla. Täysivauhtinen rutistus.







Pääkaupunkimelonta

Helsinki, Marjaniemen melojat
Vartiosaaren kierto 8 km, Villingin ympäri 17 km
elokuun puolenvälin paikkeilla. marjaniemenmelojat.fi

Molemmilla matkoilla on täysivauhtista melontaa. Kelistä riippuen pitkä matka on seikkailu. Hyvää soppaa saa maalissa ja hauska tapahtuma muutenkin.







Hyviä melan vetoja itse kullekin säädylle!


Off-Road -melonnan äänenkannattaja.