Kanootin varustelu

Kanoottia kannattaa tuunata.

Kanootti ei ole valmis, kun sen kaupasta hakee. Olen jokaiseen kanoottini tehnyt vähintään kiinnityslenkit partaaseen sekä keula- ja perälenkit sellaiseen kalustoon, jota käytän koskessa. 

Vakiovarusteisiin kuuluu myös ilmasäkit antamaan lisäkantavuutta, kun olen liikkeellä tyhjällä kanootilla. Jos kanootti kaatuu, saa sen tyhjennettyä vedestä kun sen kääntää ilmasäkkien varassa. Koskessa taas ilmasäkit pitävät kaatuneen kanootin suurimmaksi osaksi veden yläpuolella ja kanootti ei yleensä jää kiviin kiinni.

Tuulipressunkin olen kerran tehnyt. On kaksi koulukuntaa, toinen haluaa koskiin aukkopeitteen ja toinen koulukunta uskoo kanoottiin kiinnitettyihin kelluttaviin säkkeihin ja varusteisiin. Minä kuulun tähän jälkimmäiseen porukkaan.

Huonolla tuurilla, kun kanootti kaatuu koskessa, se täyttyy vedellä aukkopeitosta huolimatta. Vedellä täyttynyt, syvällä uiva kanootti tuhoutuu kosken kiviin melko varmasti. Sen lisäksi vettä täynnnä oleva kanootti, jonka tyhjenemistä pressu haittaa, painaa satoja kiloja ja on liki madoton pelastettava.


Narulenkit. Kanootin partaaseen kiinnitetty muoviputkella suojatut narulenkit. Lenkkien kautta on pujotettu vireä hihna, jonka alle voi pakata tavaroita.


 

Tässä tapauksessa alla on ilmasäkki. Ilmasäkin ja hihnojen välissä on säkin pintaa suojaava muovinen hyttysverkko. Rakentamisesta kertova kuvasarja [Linkki] 

Video parraslenkkien teko.

Pelastuslenkki keulaan ja perään.Kanootin keulalenkki,
joka on sekä kanootin ulkopuolella että sisäpuolella. Keulalenkki on sitä varten, että jos kanootti jää virrassa jumiin, pinniin, niin tästä lenkistä saa sen kiskottua rannalle.
 

Lenkistä ei ole tarkoitus kantaa kanoottia. Jos tätä käytetään kantamiseen, niin naru hiertyy pikkuhiljaa haperoksi läpiviennin kohdalta. 

Sisäpuolinen lenkki - siihen saa tukevasti kiinni esim. heittoliinan, jota voi käyttää kanootin pelastamiseen tai hinaamiseen. Samaan lenkkiin saa kiinnitettyä ilmasäkin kärjestään kiinni, niin se ei lipsahda kiinnitysnauhojen ali pois paikoiltaan. 
 Rakentamiskuvia [ Linkki ] 

Tuulipressun teko. Kun meloin Suomen rannikon - 5 viikon retki - päätin lisätä kanoottiini tuulipressun.
Pressun tarkoitus on vähentää tuulen vastusta ja pitää kanootti edes vähän kuivempana pitkien melontaosuuksien aikana. Sade ja melan pirskottama vesi ei juurikaan keräääntynyt kanoottiin.
Merellä aallokko on sen verran loivaa, että merestä ei vettä tullut kanottiin.

Koskikäyttöön tämä pressu ei pidä rittävästi vettä.
Linkki kuvasarjaan >>> 

Off-Road -melonnan äänenkannattaja.


1 kommentti :

Kiitos kommentista. Vastaan, kunhan huomaan kommentin. Jos on kiire, laita email suoraan tai vaikka Facebookin kautta mulle.

You are welcome to comment in English too.