2024/02/26

Tajuttomia pelastuksia Meriturvassa

 

Tajutonta esittävä melojaa kannatellaan liivien varassa kahden kanootin yli asetetulla melalla.
Tajuton Emppu kuljetetaan turvaan kanoottien välissä liivien alle pujotetun melan tukemana.
Mustavalkoisella slingillä hallitaan kanoottien etäisyyttä.
Ei ollut klikkiotsikko blogissa vaan kyseisen tekniikan Maailman Ensi-Ilta.

Kajakkimelojat saivat ohjaajaltaan harjoituksen kuljettaa tajutonta. Me inkkaristit mietimme hetken ja kokeilimme tuota mela liivien alla tuentaa. Tajuton Emppi oli sitä mieltä, että asento oli yllättävän hyvä. Meloessa en tukenut melaa kädellä, vaan tuin sitä paikoillaan jalalla. Kokeile.

Kypäräpäinen meloja kelluu vedessä kahdesta kanootista käsillä kiinni pitäen.
Off Road Paddler nauttii Meriturvan keikkualtaasta.
Kiitos Hiipun aktiivisille avokanotisteille.

Kuvasta löytyy ainakin yksi virhe. Sen lisäksi, että upouusi Ursuitin MPS-puku kehi melojalle uuden intiaaninimen: Mies-Jolta-Ei-Unohdu-Kuivapuvun-Vetoketju-Auki-Toista-Kertaa

Altaan reunatauolla unohtui vetää vetoketju uudelleen kiinni. Vedessä se ei enää onnistunut, kun kuivapuvun päällä oli sekä pelastusliivit että päällimmäisenä nailon-anorakki, jonka tarkoitus on helpottaa kiipeämistä vedestä takaisin kanoottiin.

Itseasiassa vettä tuli aika kohtuudella. Tietysti vaatteet kastuivat. Ja kuvan virhe: kypärä on, mutta ei melontaliivejä! Ne tietysti unohtuivat, kun piti kiivetä altaasta ja sulkea vetoketju. Tässä tapauksessa oli hyvä asia, ettei puvusta poistettu turhaa ilmaa. Sen verran uuden puvun kaulus on tiivis, että puvun sisällä oleva ilma kellutti varmaa melontaliivin 50 N verran.

 

Kuvaparissa kajakki ja kanootti. Meloja on vedessä, kajakisti pitää kiinni kanootista.
Emilia neuvoo oikeaa otetta, jotta melojalle jää tilaa nousta kanoottiin.

Kokeiltiin sekatekniikoita. Inkkari pelastaa kajakin ja kajakki pelastaa inkkarin. Eihän sitä koskaan tiedä, mihin tilanteeseen vesillä joutuu.

Loppuun vielä kaksi reskutus videota. Yksin takaisin kanoottiin vastapainon avulla ja toinen video jossa Emppu kiipeää kanoottiin ja kajakisti tukee.

Meriturvan altaan metrinen aallokko haittasi suorituksia yllättävän vähän.Kannotin keula, vasemmalla puolella meloja vedessä äyskäröi kanoottia tyhjäksi, iokealla puolella on keltainen säkki vastapainona.

Kuvassa näkyvän keltaisen säkin on tarkoitus toimia vastapainona, kun meloja nousee toiiselta puolelta kanoottiin. Säkin pitäisi olla ripustettuylemmäksi, mieluummin jo nyt kokonaan veden pinnan yläpuolella. Koska säkissä on vettä, niin vedessä sen vastapaino-ominaisuus on nolla.P.S. Juttelin Kari Hellströmin kanssa. Hänen kauttaan sovitaan Meriturvan käynnit. Kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin. Kari sitoo omaa aikaansa tähän ja hän toivoo, että saisi järjestettyä tiiviitä päiviä. Yksi sessio on neljän tunnin pituinen ja niitä mahtuu päivään kaksi.