Kysely – Henkilösuhteet retkellä


Nosta kissa autiotuvan tai veneen salongin pöydälle ja kerro,
miten olet kokenut ihmissuhteet retkilläsi – mistä milloinkin tuulee?

Mitä tekijöitä tulee mieleesi, jotka ovat luoneet retkillesi tai purjehduksille elämyksen ja
mitkä tekijät ovat sen joskus pilanneet?

Tätä kyselyä testatessa aika moni koki vastaamisen avartavaksi kokemukseksi ja varsinkin
hankalasta tilanteesta kertominen pani pohtimaan retkeilyn luonnetta syvällisesti.

Oletsä Jaska koskaan saanut turpaasi?

On jumalaisen kaunis ilta leirissämme kuivalla mäntykankaalla. Olemme olleet kolmisin melomassa ja vaeltamassa viikon reissulla. Kelit ovat olleet hyvät ja retkeily helppoa. Olemme hyväkuntoisia ja kokeneita luonnossaliikkujia. Silti jostain oli mennyt kivi kenkään ja ratkaisuksi ehdotettiin turpaanvetoa. Tappelun sijaan ryömin telttaani nukkumaan. 

Kotimatkalla autossa turpaan vetoa kysellyt ehdotti, että nyt, kun meillä on monta tuntia aikaa käsitellä, miksi pinna paloi. Kävimme jokainen vuorollamme läpi retken vaiheita jotka puhumattomina ja selvittämättöminä olivat nostattaneet painetta. Aika pienistä asioista oli kyse ja jo seuraavalla kahvitauolla olimme ystäviä. Pohjalaisittain ”pannan paperit pesään ja juttu on sillä selvä.”


Ajoin purjeveneeni Visbyn satamassa naapuriveneen salongin ikkunasta sisään. Iso, kaksimastoinen kuunari oli suomalainen sekin, joten oli helppo pahoitella ja pyydellä anteeksi kömpelyyttäni. Naapurin kippari kutsui meidät tietysti paukuille. Kaivoin veneeni kirjahyllystä purjehduskirjan, jonka annoin naapuriveneen kipparille sinne mennessämme. Muistokirjoituksen allekirjoitin tittelillä Ikkunanrikkoja. Loppuilta sujui mukavasti ja tästä episodista syntyi vuosien ystävyys. Taisimme viettää jopa yhden yhteisen joulun.

Jälkeenpäin ajattelin kirjoittaa näistä vaikuttavista kohtaamisista blogijutun. Juttua ei tullut, mutta asia kyti ja aiheesta rakentui tämä kysely. Tässä vaiheessa kiitän retkeileviä ystäviäni ja tuttuja, jotka ovat olleet kyselyn koekaniineita ja jalostaneet sitä kanssani. Siis Kiitos teille!
Odotan innokkaana, minkälaisia kuvioita tämä kysely alkaa piirtää meistä luonnossa liikkujista. 

Kyselyyn voit huoletta vastata nimettömänä. En ole niin hyvä tietotekniikassa, että osaisin jäljittää nimettömät vastaajat jälkikäteen. Kun kommentoit muita ihmisiä, niin käytä keksittyjä nimiä.

  Kyselyyn pääset tästä linkistä: Henkilösuhteet retkellä.  


Sivuteiden kulkijoiden äänenkannattaja.


2 kommenttia :

 1. Ehkä en ymmärtänyt, joten kysyn: mihin kyselyn tuloksia käytetään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Antero, tämä on ihan amatöörimäinen kokeilu.

   Olen viestinnän ja mainonnan työssäni käyttänyt erilaisia tutkimuksia. Huomasin, että tällaista tietoa ei ole kerätty. Alkuun kyselyn piti kartoittaa riitoja retkillä, mutta testatessa huomasin, että asia on tavallaan tabu. Siksi laajensin käsittämään ihmissuhteet ylipäätään.

   Olen kohta saanut aineistoa riittävästi, jotta siitä voi jotain ehkä hahmottaa. Teen tuloksista varmaan useammankin kirjoituksen blogiin. Jo nyt näen tuloksista, että tämä voisi olla hyvä luento yhdistysten kokousten yhteydessä.

   Jos tämä lisää luonnossa liikkumisen yhteisöllisyyttä ja sitä kautta turvallisuutta, niin silloin tutkimus on ollut puuhan väärti.

   Poista

Kiitos kommentista. Vastaan, kunhan huomaan kommentin. Jos on kiire, laita email suoraan tai vaikka Facebookin kautta mulle.

You are welcome to comment in English too.