2013/04/04

Älä joudu vaikeuksiin


Minulta ei kanootti karkaa toista kertaa.
Perämerellä matalassa kivikkorannassa en saanut vedettyä raskaasti kuormattua kanoottia kovin pitkälle maihin. Leirin teko ja iltapuuhat väsyneenä veivät huomioni, enkä kiskonut thjentynyttä kanoottia pidemmälle rantaan saati sitonut sitä mihinkään kiinni. Yöllä rannikolle saapunut matalapaine nosti vedenkorkeutta ja aamulla tuuli painoi kanoottini selälle. Huomasin tilanteen kun kanootti oli jo liian kaukana. Soitin merivartiostolle ja he tulivat apuun. Kiitos Virpiniemen meripelastajille.Aliarvioi kykysi
Olen melonut kohta 25 vuotta, olen käynyt melontakursseja ja pitänyt niitä. Silti pidän itseäni melko tavallisena keskivertomelojana. Joku voi pitää minua eksperttinä ja tietysti se imartelee minua, mutta silti omasta mielestäni olen keskiverto. En ole liikunnallinen lahjakkuus, minulla on enemmän intoa kuin motorista lahjakkuutta. Luontoa vastaan olen oppipoika.

Hidasta ja pysy elossa
Yleensä ongelmat alkavat ja onnettomuudet sattuvat, kun takana on pitkä päivä, yrittää vähän liikaa saadakseen aikataulun kiinni tai on muuten jo nälkä ja väsy. Ratkaisu: rantaudu ajoissa, syö välipalaa ja pidä usein juomataukoja. Olen melonut pitkiä päiviä, loppumatkasta todella väsyneenä ja nälkäisenä, mutta se oli ennen nykyisiä viestintävälineitä, kun piti ehtiä perille, ettei huolestuttaisi perhettä. Nykytekniikalla perheen saa rauhoitettua napin painalluksella.

Ajoita, tee aikatauluja etukäteen. Mitoita päivämatkoja ja mieti mahdollisia aikataulun sudenkuoppia. Suunnittelu ja retken eläminen etukäteen on hyödyllistä ja se on myös kivaa. Kun lädet, aikataulu ei ole tavoite, johon pyrit. Aikatauluun voit verrata, miten matka etenee. Jos alkaa tulla kiire, näet sen ajoissa ja voit miettiä muita vaihtoehtoja. On helpompi meloa viikon jokaisena päivänä tunti pidempään kuin yrittää kahdessa päivässä tai päivässä meloa seitsemän tuntia lisää. Ja retken riskipaikat pitää osata ulkoa.   

Noudata sääntöjä
Esimerkki 1: varustelista. Minulla on varustelista, josta ruksaan mitä otan mukaan kulloisellekin retkelle. Aina on mukana polvipehmusteet, keula- ja peränarut, kaksi melaa, sieni tai äyskäri, vettä, jotain pientä purtavaa ja kännykkä.

Kun melonta on retki, siis enemmän kuin lenkki kotivesillä, on minulla mukana pieni ensiapulaukku. Tein sen aikoinaan partiolais-ystäväni ohjeiden mukaan: se on niin pieni, että sen ottaa aina mukaan. Siinä on kaikki tarvittava ihmisen ja kanootin väliaikaiseen leiriytymiseen ja paikkaamiseen. Kun tuo pussi on mukanani, tiedän, että matkassa on mm. tulitikkuja, vaijerisaha, sakset, ensisiteitä, laastaria ja muutama metri teippiä kanootin korjaamiseen. Huomion herättämiseen on valkoisia ja punaisia kynäraketin panoksia.

Esimerkki 2: liikkeelle yhtäaikaa. Minut saa pilllastumaan, jos joku porukasta hätäilee vesille ennen muita. Mitä isompi porukka, sen kauemmin kestää vesille meno. Jos nopeimmat tai malttamattomimmat päästävät irti rannasta, alkaa virta tai tuuli viedä kanoottia ja porukka hajoaa. Huonolla tuurilla viimeiseksi rannalle jäänyt kompastuu ja teloo koipensa tai häneltä lipsahtaa kanootti karkuun, kun hän yrittää hosata itsensä muiden perään.

Hyvä tapa on, että kukaan ei mene vesille, ennenkuin kaikkien kanootit ovat valmiit vesillelähtöön. Kun kanootti ovat rannassa, hitainkin pakkajaa toimii rauhassa ja huolella, koska mikään ei kerro hänen olevan myöhässä. Kaiken lisäksi ne, joiden kanootti on valmis, voivat auttaa muita.

Aloita jokainen melontapäivä harjoituksella
Kertaan aina vesille mennessä melonnan perustekniikat. Keulaperäsin, sivuttainmelonta, taaksepäinmelonta suoraan. Etu- ja takalossi. Käännökset akanvirtaan ja akanvirrasta pois. Nämä aamuiset sulkeiset kuormatulla retkikanootilla parantavat taitoja ja antavat itseluottamusta selvitä koskista tai isosta aallokosta kunnialla.

Ennakkokatsele kosket
Edessä on tuntematon koski. Jokainen rantautuu, sitoo kanootin kiinni ja lähtee katsomaan kosken. Jokainen tekee reittisuunitelman. Noudatamme sovittua laskujärjestystä. Minä tai joku kokeneempi menee edeltä ja näyttää reitin. 

Kanootit tulevat sen verran lähellä toisiaan, että jokainen pystyy seuraamaan edessämelovan liikkeitä ja reittivalintoja. Silti välimatkaa on sen verran, että tarvittaessa on tilaa väistää. Turvavarusteet ovat viimeisessä kanootissa. Sen on helpointa päästä auttamaan pulaan joutunutta. Jokainen osaa joella käytettävät käsimerkit: Stop, Oikealle, Vasemmalle, Suoraan, Apua, Jatketaan matkaa. Merkeillä ohjataan turvalliselle reitille.

Kehitä luotettava perälossitaito
Perälossilla on helppo pitää kanootti jyrkissä kaarteissa sisäkurvan puolella ja pois isoista aalloista. Tekniikalla pääsee akanvirtoihin niin päin, että voi rauhassa tarkastella edessä olevaa virtaa.

Koskipuljaajat tyytyvät yleensä kääntämään kanootin keulan vastavirtaan ja lossaavat keula ylävirtaan. Tee tämä käännös tiukassa paikassa 17-jalkaisella täyteenlastatulla retkikanootilla ja tasavarmasti uit.

Älä pilkkaa uimasilleen joutuneita
Kaatuneet näyttävät ulospäin reipasta naamaa, mutta sisäänpäin he ovat hämmentyneitä ja hiljaisia loppupäivän. Kaatuneen pitää vaihtaa kuivat vaatteet saman tien, vaikka olisi lämmin päivä. Kuivat vaatteet saavat mielen virkistymään ja ikävä tapaus jää helpommin taakse. Illalla leirissä tapaus voidaan vielä käsitellä ja ottaa siitä opiksi. Sen jälkeen se uohdetaan ja siihen ei enää palata.

Hyvää säätä kannattaa odottaa
Jos keli on huono, en lähde matkaan. Jään keräämään voimia ja odotan parempaa säätä. Kun keli paranee voi levänneenä tehdä pari vähän pidempää päivää ja saa kesän pitkän valoisan aikana aikataulua kiinni.

Ota mukaan koko porukan majoittava hyttyssuoja ja sadepressu
Ilman hyttyssuojaa tai pressua porukka vetäytyy nopeasti suojaan telttoihinsa. Porukan fiilis ja yhtenäisyyys kärsii eristyneisyydestä. Samoin yhteiset ateriat lisäävät yhteenkuuluvuutta. Neljä on sopiva ruokakunnan koko. Ryhmien koostumuksia on hyvä vaihdella.

Pidä mukana kalusto, jolla saat raivattua kulkuväylän
Taittuva oksasaha tai vesuri on hyvä olla matkassa kantopolun raivaamiseen. Jos joki on niin kapea, että kaatunut puu ylettää rannasta rantaan, on hyvä ottaa mukaan kunnon pokasaha kaatuneiden runkojen raivaamiseen. Tällainen kapea joki voi sotkea aikataulun täydellisesti.

Tuntematon kantotaival on hyvä ensin kartoittaa ja merkitä. Kanna ensin varusteet ja jätä viimeiseksi kanootti ja melat. Jos haluat viedä kaksi varustesäkkiä kerralla, rikaa ne silti selkäpuolelle. Jos et nää, mihin astut, sinulle käy huonosti. Kanootti ja melat ovat viimeisenä, koska voi olla, että tavaroita kantaessa oletkin huomannut rosvoväylän, jota pitkin voit tulla alas tyhjällä kanootilla.

Tee leiri pahan paikan alapuolelle
Jos on mahdollista, lasken illan viimeisen kosken ja leiriydyn sen jälkeen. Tai jos edessä on järvenselkä, melon sen yli illan tyynessä ja teen sitten leirin – aamulla voi olla kova vastatuuli. Näin nukun rauhallisemmin, aloitan aamun turvallisesti ja anna kropalle aikaa lämmetä päivän koitoksiin.
Lähteenä omien kokemusten lisäksi artikkelit Paddler.com -verkkosivulla

Off-Road -melonnan äänenkannattaja.

2 kommenttia :

  1. Jep, näinhän se menee. Tutut jutut helposti vie huolimattomuuteen ja oleellinen liian selvä asia pääsee unohtumaan. Tuohon kirjoitukseen on helppo yhtyä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eppu kannustavasta kommentista.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Vastaan, kunhan huomaan kommentin. Jos on kiire, laita email suoraan tai vaikka Facebookin kautta mulle.

You are welcome to comment in English too.