keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Lauantaipäivän puhde, 30 000 melanvetoa.

Vöhandumaraton,
100 km yhdessä päivässä ekaa kertaa.Joukkueita on ilmoitttautunut runsaat 500. Oma luokkani C1 Men on pieni luokka, yhdeksän melojaa on ilmoittautunut. Jo nyt tiedän, että yksi ei lähde. Tuomas oli meidän porukan neljäs sooloilija, mutta joutui toiselle reissulle tälläkertaa. Silti C2 Men on tapahtuman isoin luokka, 120 joukkuetta, kaikkiaan C2-joukkueita on 159. Vastaavat osallistujamäärät kajakeissa on K1 114 joukkuetta ja K2 165 joukkuetta, kun lasketaan yhteen naisten, miesten ja mixed -melojat. Näin isoa melontatapahtumaa ei ole Suomessa.

Alkuun vähän melontamatikkaa

Kanootti etenee joka melanvedolla runsaat kaksi metriä. Neljäkymmentä vetoa minuutissa -tahdilla etenen kilometrin kymmenessä minuutissa. 6 km/t ei ole ylivoimainen vauhti. Suomimeloossa marssivauhti on 6-6,5 km/t. Suomen rannikon meloin 5,6-5,8 km/t keskinopeudella. Silloin alla oli retkilastattu kanootti ja piti jaksaa meloa viisi viikkoa putkeen. Virran auttamana 30 000 vetoa pitäisi riittää perille. 40 vedon tahdilla aikaa kuluu 12,5 tuntia. Melonta-aikaa lauantaille on 18 tuntia, taukoihin ja voimalaitosten ohittamisiin jää reilusti aikaa.

Yhden lauantaipäivän aikana melon sata kilometriä. Osallistun Esquif Echolla Vöhandumaratooniin Tietysti keväinen virta auttaa, mutta silti saan istua pitkän päivän kanootissa.

En ole yksin

Avokanoottiyhdistyksestä lähtevät Janne Janhunen ja Jyrki Uotila. Molemmat melovat hiilikuituisilla Bell Merlineillä. Minun Echo on vähän rauhallisempi kulussaa, mutta mutkaisella joella Echon ketteryydestä tuskin on haitaa. Lisäksi C2-luokassa matkaan lähtevät aidot maratoonarit Heikki Hinhala ja Jaakko Soivio ruotsalaisella Acronilla. Heille tapahtuma on tuttu ja tavoitteena mahdollismman hyvä sijoitus.

Meidän sooloporukan tavoite on olla perillä lauantain aikana

Joessa on kolme kantaen ohitettavaa voimalaitosta. Lisäksi on kymmenkunta vanhahojen myllyjen pohjapatoja, joista osan voi laskea, osa on ohitettava maitse. Joki meanderoi (mutkailee) voimakkaasti, koskia ei juurikaan ole. Myöhäisen kevään vuoksi joki on juuri kevättulvassa.

Otan Kanadan reissulla käyttämäni Spot-paikantimen mukaan. Etenemistäni voi lauantaina seurata reaaliajassa netissä. Spot päivittää sijaintini kymmenen minuutin välein.

Off-Road -melonnan äänenkannattaja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Vastaan, kunhan huomaan kommentin. Jos on kiire, laita email suoraan tai vaikka Facebookin kautta mulle.