2020/11/25

Lähde Elisaareen itsenäisyyspäivän
viikonloppuna pe-su, 4.-6.12. 2020Talven kynnys meren saaristossa. Hiljaista, pehmeää hämärää tai parhaimmillaan näkyvyyden peittävä vaakasuora räntä pistelee melojaa kasvoihin. 

Itsenäisyyspäivän retki Inkoon Elisaareen. 
Perjantai 4.12 - sunnuntai 6.12.  
 


Menen sinne itse perjantaina päivänvalolla. Perjantaina illallakin voi tulla. Melonta parkkipaikalta tulipaikan edessä olevalle laiturille on 250 metriä. 

Ohjelma on lauantaina melontaa päivänvalolla n. klo 10-16, sen jälkeen tulee jo pimeä. 

Sunnuntaina voidaan tehdä lyhyempi melonta niin, että puretaan leiri ja viedään ensin tavarat autoille.

Reitit valitaan kelin mukaan. Liikutaan mahdollisuuksien mukaan tuulen suojassa. Jos tulee jäätä, niin ensimmäisenä jäätyy se salmi, joka on Elisaaren ja autojen välissä. 

Tavallisesti joku mökkiläinen tai kalastaja ajaa salmen auki, että kyllä sieltä on pois päästy.

Olot on vaativat, voi olla pakkasta, voi tulla lunta ja tuulta. Tulipaikka on suojainen, samoin telttapaikat. On siellä puita riippumatoillekin.

En ole vielä tavoittanut saaren isäntää, alue on Helsingin kaupungin, mutta kerron heti, kun kuulen hänestä. Virallinen aika on jo ohi, mutta olemme saaneet aian olla siellä. Polttopuita on yleensä ollut, tarvittaessa voin tuoda omat puut. Muutama klapisäkki huoltoasemalta. Vettä saaressa ei ole. Koitan varmistaa, onko kauppa auki.

 


Leiri on Elisaaressa oheisen kartan Tulipaikka 2:n ja sen itäpuolisen saunan maastossa. Tulipaikka 2:n saa suojattua tuulelta isolla pressulla.

Teltoille löytyy kohtalaisen hyviä paikkoja ihan tulipaikan läheisyydestä. Teltat on jätetty paikoilleen päiväretkien ajaksi. Sauna ei enää ole toiminnassa näin myöhään, sillä saunoissa on vain kesävesi.

Jäätilanne Tämä on tietysti kysymysmerkki ihan viime hetkiin saakka. Tällä hetkellä tilanne on viimevuotista lämpöisempi.Elisaaren ja Orslandetin välinen salmi voi mennä jäähän, mutta aina olemme päässet saaresta pois. 

Yleensä olemme kiertäneet lähisaaria ja lenkit ovat olleet 13-16 km. Melonnat lähtevät leiristä n. klo 10:00 ja takaisin tullaan klo 16-17 maissa. Matkalla maatauko tai parikin. Aurinko nousee 9:02 ja laskee 15:26 ja hämärän kesto on 56 minuuttia.

Kuivapuvut on normivaruste. Ilmankin voi tietysti kokenut meloja lähteä, kunhan me muut tiedämme tilanteen. Mukana on kaksi hypotermiahaalaria, joiden suojissa on lämmin vaihtaa kuivat vaatteet ylle.

Pimeys kun tulee, niin suunnistaminen sokkeloisessa saaristossa on hankalaa. Ei riitä, että on toimiva gps mukana, siihen pitää olla kylmästä johtuen ainakin kahdet varapatterit. Porukan pysyminen koossa on ehdottoman tärkeää kaikkien turvallisuuden vuoksi. Jos et malta meloa hitaimman kanootin tahtiin, tämä ei ole sinun retkesi.


Kuvia edellisiltä reissuilta.


Barösundin lossi, jonka jälkeen on runsas kilometri rantaan.
Rannasta on vähän rinnettä tulipaikka kakoselle.Tulipaikassa on pöytä ja penkki. Hyvällä tuurilla puita on ihan vieressä ja lamppu palaa.
Latausmahdollisuutta ei muistaakseni ole.Telttapaikkoja löytyy. Joskus on tullut lunta paljonkin.Isojen selkien ylityksiä ei ole. Lähinnä kierrellään suojaisia saarireittejä.
Olot voivat muuttua vaativiksi, siksi on tärkeää, että porukka pysyy yhdessä.

Jäikö jotain kertomatta?
Jos, niin kysy.


Off-Road -melonnan äänenkannattaja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Vastaan, kunhan huomaan kommentin. Jos on kiire, laita email suoraan tai vaikka Facebookin kautta mulle.

You are welcome to comment in English too.