2024/07/16

Narusidosten oppia tyrskyrannalla. Bali 2/5

 Pohjoisessa ranta on avoin
ja tyrskyt sen mukaisia.
En pääse merelle, mutta rannalla tapahtuu.

Isot aallot murtuvat kivikkorantaan. Meri on kirkkaan sininen.

Visakha Sanurista oli puolen päivän ajo
saaren vuorten yli pohjoisrannalle.

 
Olen katsellut näitä kalastuveneitä ja pakko ihastella tapaa, jolla ne on koottu narusidoksilla kestämään sekä merenkäyntiä että rajuja rantautumisia.

Kaksiponttooninen, valkoinen kalastusalus, hämähäkin jalkoja muistuttavat kaarevat tuet kiinnittyvät sivuponttooneihin. Toisessa  kuvassa respan penkit ja kolmannessa kuvassa yksityiskohta ponttoonien tukipuun sidoksesta sinisellä nyörillä aluksen runkoon. Sidosnarua on monta kierrosta. Alus on sisäpuolelta maalattu siniseksi.

Hotellin reseptionin aulasta on suora näkymä venerantaan. Vähän kadehdin noita yhdestä puusta sahattuja penkkejä.
 
Puiden lehvästöjen alla on kolme kalastusalusta. Puniaset liput lepattavat tuulessa. Takana sininen meri. Alemmissa kuvissa sidoksien detaljikuvia. POntoonipuomien sidoksessa on kämmenen levyiset vihreä, keltainen ja punainen sidos. Väkipyörä, jolla alus taljataan ylös rantaan, on sekin sidottu nyöreillä kiinni betonisiin tolppiin.

Merenkulkija minussa ihastelee noita liitoksia. Meren kanssa on pakko olla joustava. Balin terveisinä käytän kanoottini penkin kiinnityksessä joustavia liitoksia, joko nippuliittimiä tai paracordia.
 
Alakuva: kanootin punottu säätöistuin, joka on tuettu partaan suuntaisiin puuaisoihin. Ylhäällä kaksi yksityiskohtaa penkin päätyjen sidoksista puuaisaan. Sidos on harmaata kevlarnarua, joka on pujoteltu penkin päätypaloihin porattuejn reikien kautta asian ympäri.

Klikkaa seuraavaan Bali 3/5 -tarinaan

Nuoli. LInkki seuraavaan kirjoitukseen.  



   Suomessa ei voisi näin
  korkealla myydä banaaneja.
  Haltin huippu on 1324 m ja
  tämä iloisen rouvan pitämä
  kyläkauppa on tulivuoren 
  rinteellä 1400 metrin 
  korkeudessa. >>>

Korppi-tunnus ja sen alla Off Road Paddler, Paddler punaisella ja sen alla teksti Sinne päin.